Mediji

Izlaganje na Gospojini 2016

Posted On jul 8, 2017 at 10:34 am by / Komentari su isključeni na Izlaganje na Gospojini 2016

Etno bazar 2016

DOBRO DOŠLI U NOVI BEČEJ

Želeo bih da vas pozdravim i zahvalim na interesovanju za moje stvaralaštvo.Sam dizajniram i kreiram rezbarene svece u svojoj radionici. Svaka rezbarena sveca je jedinstvena jer je napravljena u potpunosti rukom. Od Ministarstva privrede sam  dobio sertifikat o starom zanatu i žig „ručni rad“.

Proces rezbarenja je fascinantan a rezultat je divljenje, a pri sagorevanju se dobija lantern efekat. Materijal je ne toksican visoko kvalitetan parafin, stearin, pamucni fitilj, boja za svece i lak. Rezane svece su izradene starom tehnologijom i u potpunosti rukom! Za svaku priliku se stvaraju prelepe rucno izrezane, dizajnirane svece – rodendane, vencanja, godišnjice, Božic´,itd.

Rucno rezane svece se izraduju slojevima obojenog voska. Dok je sveca još topla izrezuje se zahtevani dizajn. Svaka rezbarena sveca se tada oblaže zaštitnom glazurom da bi dobila  keramički stil sjaja.Sveće su izradene u razlicitim bojama i  prekrasan su ukras za svaku prostoriju.

Produkcija je limitirana. Za 10 do 12 sati rada dnevno, može da se uradi najviše desetak sveca .

Za sada se proizvode svece visine 16 i 23 centimetra. Niže su teške 500 do 750 grama, a zavisno od reljefa, gore do 32 sata, a koštaju 1.200 dinara. Masa viših je 750 do 950 grama, plamen traje do 40 sati,
cena je 1.600 dinara, što je dosta jevtinije od inostranih. Proces izrade je dugotrajan.Posle nalivanja kalupa, koji traje izmedu cetiri i osam sati, predstoji potapanje u obojeni parafin
izmedu 30 i 80 puta. Tri boje su minimum, a maksimum neogranicen.
Posle svakog potapanja, sledi kratko hladenje u vodi i brisanja svake kapljice pre novog potapanja.
Zatim mekoca parafina dozvoljava najviše 15 minuta za rezbarenje.

Sveca završava u posudi s lakom i nekoliko sati se suši.
Tako uradena se pakuje u prigodnu ambalažu i spremna je za kupca..
Ukrasne svece Mojic ucinice vaš dom još blistavijim.
Interesantna izrada sa puno ljubavi i  mašte ucinice da se i vi osecate posebno.